Moco, ok je ako ne voliš Koktu, mada je i malo glupo da ja reklamiram to piće..
Biće mi drago ako prestaneš sa Colom iz puuuno razloga.
E sad šta ti preporučujem.. Osim Kvasa, (o njemu sam ti pričao, skoro sam ga pio u nekoj kafani i iznenadio sam se da su ga nabavili, ali nije ništa čudno jer se pravi od sličnog materijala kao i pivo, pa su slični proizvođači), koga imaš u C-marketima, Maxi-ju i svim bolje snabdevenim samoposlugama i prodavnicam 'zdrave' hrane, nema puno toga zdravog. Sokovi su najbolji od domaće jabuke, šljive, jagode, maline i ostalo. Skoro da i nema pravog izbora, ali najbolje je uzimati one bez dodatnog šećera i konzervansa. One koje nemaju ni trunku voća, neću ni da pominjem.
Ako me pitaš šta da piješ kod kuće, najbolje ti je da cediš voće i da jedeš ono voće koje je sezonsko, znači ono kojega najviše ima i koje je u tom trenutku i najjeftinije, ne zbog cene, već zbog toga što se nalazi na vrhu svog vegetacionog perioda, tj. najzrelije je i ima ga najviše. Izbegavajte voće koje raste 'tamo negde', avokada, banane, ananas, itd., može jedino kad je toliko toplo, da liči na predele gde su i rasli, znači, kad je kod nas 40°C, ali čak i tada izbegavaj, jer će onda zimi biti problema..često ćeš da se prehlađuješ. Što praktično znači, zimi izbegavajte sokove, osim ako nisu kuvani, tj. pasterizovani..
Što se kafića, kafana, diskoteka i sl. tiče, tu se snalazi, ko i ja što se snalazim, jer nisam baš toliki frik da idem u takve detalje i sitnice, da ne smem da popijem neki sok, ili pivo.
Od 'ostalih' pića, pivo (i to ne sva, leti izbegavaj domaća, jer se skraćuje period u kome treba da 'odstoje' pa im je kvalitet lošiji, što će neko i primetiti u želudcu), crno vino - umereno, od žestokih 'gorki list' i i tu se spisak završava, jer alkoholi generalno upropaštavaju inteligenciju tela, i to je ono što svako zna na svoj način, ali većina se ne obazire na to.
Alkohol posebno treba izbegavati u vreme punog meseca, jer tada mesec privlači vodu iz tela, pa se alkohol, koji inače uglavnom 'ostaje u donjem delu tela' (izuzimajući krv), povlači više prema glavi, pa se samim tim i duže zadržava i više oštećuje ćelije mozga. Da ne pričam da su pijanstva u to vreme, veoma teška i extremna..
Generalno sva pića od žitarica su extra, mi samo poznajemo bozu i kvas, i to je dovoljno.
Od običnih voda, ne preporučujem preveliko korišćenje 'kiselih' voda. Umereno samo. Vodu sa česme, a nekima sam sa foruma već pričao, ne preporučujem, jer je opterećena ostacima hlora, i metala iz cevi, (još što šta tu ima). Osim kad prođe neki filter, kojih ima dosta na tržištu, pa čak i ono filtriranje kroz bokale sa filterom, je ok. Voda je ukusna i nema štetnosti. Dakle ako nemate izvorsku vodu, što je retka privilegija, koristite filtere.
Od flaširanih, najviše cenim Prolom, jer je jedinstvena po baznoj ph vrednosti, i mislim da je jedina u svetu. Naravno i ona mora umereno da se pije.. Rosa takođe spada u vrh.
Voda je uvek bolja kad je sveža, tj. kad ne stoji u plastičnoj boci i na polici, danima..
Čajevi su posebna priča. Ima svakojakih, tu se treba dobro raspitati. Osim planinskih mešavina, kantariona, žalfije, rtanjskog, Banča-makrobiotičkog čaja, đumbira-zimi, i nekih specijalnih čajeva, ima malo toga što bih ti preporučio. Nana i kamilica, crni, zeleni, voćni i sl. gluposti ne preporučujem.
Da ne obrazlažem previše, i ovo je puno, Moco.