Hm.. aj sad da napravim pauzu u testovima pa da odgovorim...
Ovako...
Postoji vise razloga zasto mladi konzumiraju alkohol i cigarete, ali najcesci su: zelja za dokazivanjem, preterana zelja za brzim, "instant" odrastanjem i radoznalost...
Po meni to je uglavom kulutra i vaspitanje koje nosimo iz kuce i naravno na to ima veliki uticaj drustvo sa kojim provodimo najvise vremena...
Meni u kuci pusi majka, brat a do pre neku godinu i otac ( srecom pa sam ga odvikla )...
Po inerciji i ja sam trebala da se napravim pametna pa da uhvatim cigaretu sa 15 godina i da budem riba i po... Po meni to je strasno glup nacin dokazivanja. I nema opravdanja.
Vidjala sam drugove, sprotiste, odlicne ucenike, kako pale cigarete kao da su iskusni pusaci, i kako zadrzavaju kasalj da bi ispali neko... Cemu... Njima je uspeh da se dokazu ispred ljudi koje bas zabole da li ti pusis ili ne...
Jesam probala. Nije mi ni problem da zapalim, ono iz zezanja ili sta vec. Ali nikada nisam osecala zelju za cigaretom. Nikada nisam imala krize. Gadi mi se miris cigareta, pogotovu onaj koji se dugo, dugo zadrzava na rukama, u kosi, na odeci... zaista bljak.
Deca ( ha sad sam "velika mogu da kazem deca za cetranestogodisnjake
) se cesto traze, lutaju raznim svetovima i putevima. Cesto nemaju pravu podrsku u porodici gde bi najvise trebalo da je imaju, zatim imaju dosta laznih prijatelja... sve to dosta utice na njih i onda traze izlaz... instant beg iz svega toga. Nacin na koji ce neko da ih prihvati, da se osecaju necijim.
Zato opet kazem i polazim i drzim se toga da je vaspitanje koje se stekne u porodici najosnovnije.
I tu stoji ono NE SMES - kako mama i tata to cesto koriste. A bas to ne smes mi najvise zelimo. To zabranjeno. I onaj osecaj koji imamo kada uspemo da dobijemo ili uradimo to ne smes a da oni ne saznaju.
Meni cigarete nikada nisu bile zabranjene. Imala sam ih na dohvat ruke. Normalno, prolazilo mi je kroz glavu da zapalim, ih koliko samo puta. Ali istog trena kad to pomislim, u nos mi se uvuce onaj odvratan dim, vidim necije pozutele prste ili zube, ili cujem kasljanje - a mislim grmljavina.
I uvek postoji da kazme "opasnost" od cigareta, jer evo, ja maturant, IV gimanzije, a mnoge moje durgarice da bi pokazela svoju (ne)zrelost sve do jedne po cigaretu u usta... strasno... Jadan nacin dokazivanja. A samo sebi skode.
Uh, rasplinula se ja bas. Evo necu da davim vise. Mada je ovo samo (veverovali ili ne ) samo deo moga misljenja i iskustva sa cigaretama.
Uh, a alkohol... hehe to cemo da ostavimo za drugi put. Recimo samo da je moj stav oko toga mnogo "labaviji" i opusteniji