Kako je Micki već rekla, ja sam generalno protiv jogurta, tačnije makrobiotika je protiv, a sve što preporučim, ja najpre proverim lično na sebi i posmatram druge ljude iz aspekta ovih principa i saznanja. I do sada se potvrdilo da je to ovako:
Gotovo svaki proizvod, tj. hrana, koja u sebi ima sastojke koji su proizvod fermentacije, ili imaju "korisne" bakterije, u želudcu zahtevaju puno više resursa da bi se svarili. Jednom rečju takva vrsta hrane je pre svega - teško varljiva, u želudcu stvara osećaj težine, što je, praktično, sasvim suprotno od onoga kako se te namirnice reklamiraju i kakvo je uvreženo mišljenje.
Morali bi da odvojimo "korisnost" određenih bakterija od težine kojom se te namirnice vare - bakterije jesu korisne ali to nije jedini način za njihovo "aktiviranje" u telu, i zato imamo nuspojave, najpre kroz teško, tj. loše varenje. Može biti koristan ali i štetan čak i više.
Kefir je recimo, daleko najčuveniji "jogurt" i dokazano je da su narodi koji su ga koristili imali veoma dug i zdrav život. Međutim, u to posmatranje naravno, nisu ubačeni klima i uslovi života, a to je puno važno - naime, radi se o ekološki najčistijim predelima na planeti, pa se iz tog ugla vidi sasvim nešto drugo.. Ne bih da davim sa medicinskim izrazima i pojmovima, mislim da je uvek bolje "narodski" objasniti stvar.
Kalcijum iz mlečnih proizvoda je prilično "nekooperativan" kada se dođe do lečenja određenih malignih tkiva, i telo nema koristi od zaliha kalcijuma stvorenih upotrebom životinjskih namirnica. To Vam mogu potvrditi gotovo svi lekari koji imaju dovoljno iskustva u lečenju makrobiotikom ili nekim sličnim holističkim sistemom.
Opet napominjem, to je stanovište makrobiotike, koja je kod nas zvanično uvedena u zdravstveni sistem, jer se pokazala i dokazala kao efikasan sistem medicinske pomoći. Postoji hiljadama godina i potvrđen je nebrojeno puta.
Treba imati u vidu, samo, da je i kod njega potrebna velika stručnost, barem kad je u pitanju lečenje, a posebno teških bolesti. Postoje nivoi znanja, savetnički-uopšten i lekarski-specifičan.
Jogurt, iako na prvi ukus stvara osećaj svežine, zbog toga što je hladan i kiseo, u telu stvara umor koji se vrlo brzo pojavi, nakon uzimanja. Proverite to i sami na taj način što neko vreme nećete piti jogurt, da organizam malo "zaboravi" na tu naviku i da bude "čistiji" da percipira njegovo dejstvo, a zatim posle recimo 10-tak dana probajte opet..
Većina ljudi koji je ovo istraživala, svojim iskustvom su i potvrdili ove činjenice.
Jogurt nikako ne bi smeo da bude svakodnevna hrana. Posebno što se koristi na početku dana, kad nam je najviše energije i potrebno - a on nas "ubije" u startu, kao i zato što se kombinuje sa pecivima od belog brašna, margarina i rafinisanog ulja, i kao takav on "zacementira" želudac - varenje se uspori i svede na minimum, a materije koje su unete ionako nisu korisne, čak i štetne u tom obliku i u toj kombinaciji.
Korištenje ove namirnice se vrlo lako dijagnostira kod iskusnijih stručnjaka, jer lice i ten imaju neko specifično belilo. Ja lično sam ga, samo sa jedne slike, bio u stanju da prepoznam čak i kod nekih od naših, sa foruma. Nakon saopštavanja i njihovog napuštanja ove loše ishrane, dešavale su se dramatične pozitivne promene. Eto, proverite i sami, pa javite da li je to tako, i pridružite se velikom broju onih koji su shvatili..
Jogurt je u makrobiotičkoj nomenklaturi, extremni jin-voden, beo, hladan, kiseo/jin svojstva). Voda se recimo nikada ne zadržava u svom obliku već pokušava da se "proširi", hladnoća hladi želudac i uništava varenje, kiselina se "potire" sa kiselinama koje se prirodno luče u želudcu i opet usporava varenje, dakle sve ovo vodi do extrenog širenja, pa je tako jogurt jedan od faktora gojaznosti, celulita i ostalog.
Ako pak ovo nije baš sasvim zadovoljavajuće objašnjenje, stavićemo i neke hemijske i medicinske termine, objašnjenja i činjenice.
Da se vratim na Mickino objašnjenje, kalcijum iz sojinog jogurta je daleko "kvalitetniji" i s obzirom da dolazi od biljke, daleko manje štetan, tako da se može preporučiti njegovo minimalno korišćenje i pored toga što je reč o proizvodu fermentacije.
Varenje i metabolički procesi su suština i središte "operativne" inteligencije u telu.
Sposobnost tela da sve unete supstance obradi, svari, neutrališe štetnost pojedinih i stvori hranu za sve ćelije i tkiva u telu je od najvećeg značaja za zdravlje.
Svi telesni problemi nastaju onda kada se metabolizam počne "kvariti"..
Zato namirnice koje dovode do toga generalno ne spadaju u "zdrave".