Kako živeti sa alergijom na jaja.........Mada najvećim delom ova vrsta alergije iščezava do kraja pete godine, kod svakog petog deteta zadržava se i u odraslom uzrastu.
U jajetu se nalaze moćni alergeni – brojni potentni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizozim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina belanceta, kako u sirovom jajetu, tako i u kuvanom.
Iako je većina ljudi sa alergijom na jaja zapravo alergična na proteine u belancetu, neki imaju problema samo sa žumancetom, a neki nisu tolerantni na oboje.
Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana.
Simptomi alergije na jaja uključuju klasične alergijske reakcije: kijavicu, najčešće svrab kože, urtikarije, upalu kapaka i beonjače oka, otok usana, nepca i jezika, mučninu, astmu, bol u trbuhu, povraćanje,...
Ovi saveti pomoći će vam da živite bez tih simptoma.
Izbegavajte jaja i hranu koja sadrži jaja uključujući i hleb, sladoled, majonez, prelive za salatu (dressing), paštetu i supe.
Pripazite i na pečenu hranu. To uključuje grickalice, prazna peciva, kolače, torte i kekse.
Izbegavajte pečenu hranu sa sjajnom korom, takva je hrana premazana žumancetom.
Jaja se takođe koriste u sojinom lecitinu (prirodni izvor vitamina B), pa pripazite i na to.
Proverite deklaracije proizvoda koje kupujete da ne bi sadržavali emulgatore ili koagulatore.
Čitajte deklaracije na šamponima i kozmetičkim proizvodima.
Proverite vaše lekove. Proteini iz jaja se koriste u farmaceutskoj industriji.
U restoranima naručujte jednostavna jela, bez safta koje ostavljaju pečeno meso ili povrće.
U svojoj kuhinji izbacite jaja iz upotrebe, a umesto toga koristite banane, sojino mleko, tofu i potražite recepte bez jaja ili informacije šta sve može zameniti jaja.
Dozvoljene namirnice kod alergije na jaja:
• meso – jagnjeće, teleće, juneće, pileće, ćureće, guščije
• iznutrica – jetra
• riba – sveža ili zamrznuta
• voće, povrće
• masti – biljna ulja, mast, margarin
• pšenica, raž, ovas, kukuruz, pirinač, griz
• žitarice za bebe, kornfleks
• hleb – integralni
• keks bez jaja
• čaj, kakao, gorka čokolada
• šećeri – šećer, med, džem, marmelada
• so, začini
Kajganu zamenite sa tofu-om. Izrežite ga na manje delove i zasipajte lukom i biberom.
Uzimajte dodatke hrani kao što je vitamin C sa bioflavonoidima (prirodni pigmenti iz voća i povrća). On pomaže vašem telu da toleriše alergene i da podiže funkciju imuniteta.
Uzimajte proteine za probavu 2 puta dnevno.
Zanimljivo je da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez ikakvih alergijskih reakcija.