Naslov: Kako živeti sa alergijom na jaja Poruka od: Big Moca Maj 03, 2009, 12:24:47 Kako živeti sa alergijom na jaja.........
(http://www.fotorola.com/uploads/1af2e1ec2c.jpg) (http://www.fotorola.com/) Mada najvećim delom ova vrsta alergije iščezava do kraja pete godine, kod svakog petog deteta zadržava se i u odraslom uzrastu. U jajetu se nalaze moćni alergeni – brojni potentni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizozim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina belanceta, kako u sirovom jajetu, tako i u kuvanom. Iako je većina ljudi sa alergijom na jaja zapravo alergična na proteine u belancetu, neki imaju problema samo sa žumancetom, a neki nisu tolerantni na oboje. Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana. Simptomi alergije na jaja uključuju klasične alergijske reakcije: kijavicu, najčešće svrab kože, urtikarije, upalu kapaka i beonjače oka, otok usana, nepca i jezika, mučninu, astmu, bol u trbuhu, povraćanje,... Ovi saveti pomoći će vam da živite bez tih simptoma. Izbegavajte jaja i hranu koja sadrži jaja uključujući i hleb, sladoled, majonez, prelive za salatu (dressing), paštetu i supe. Pripazite i na pečenu hranu. To uključuje grickalice, prazna peciva, kolače, torte i kekse. Izbegavajte pečenu hranu sa sjajnom korom, takva je hrana premazana žumancetom. Jaja se takođe koriste u sojinom lecitinu (prirodni izvor vitamina B), pa pripazite i na to. Proverite deklaracije proizvoda koje kupujete da ne bi sadržavali emulgatore ili koagulatore. Čitajte deklaracije na šamponima i kozmetičkim proizvodima. Proverite vaše lekove. Proteini iz jaja se koriste u farmaceutskoj industriji. U restoranima naručujte jednostavna jela, bez safta koje ostavljaju pečeno meso ili povrće. U svojoj kuhinji izbacite jaja iz upotrebe, a umesto toga koristite banane, sojino mleko, tofu i potražite recepte bez jaja ili informacije šta sve može zameniti jaja. Dozvoljene namirnice kod alergije na jaja: • meso – jagnjeće, teleće, juneće, pileće, ćureće, guščije • iznutrica – jetra • riba – sveža ili zamrznuta • voće, povrće • masti – biljna ulja, mast, margarin • pšenica, raž, ovas, kukuruz, pirinač, griz • žitarice za bebe, kornfleks • hleb – integralni • keks bez jaja • čaj, kakao, gorka čokolada • šećeri – šećer, med, džem, marmelada • so, začini Kajganu zamenite sa tofu-om. Izrežite ga na manje delove i zasipajte lukom i biberom. Uzimajte dodatke hrani kao što je vitamin C sa bioflavonoidima (prirodni pigmenti iz voća i povrća). On pomaže vašem telu da toleriše alergene i da podiže funkciju imuniteta. Uzimajte proteine za probavu 2 puta dnevno. Zanimljivo je da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez ikakvih alergijskih reakcija. |