Naslov: Makrobiotika Poruka od: ZenTale Mart 09, 2009, 15:06:17 DEFINICIJA MAKROBIOTIKE Makrobiotika kao put i celovit smisao življenja, predstavlja svestran prilaz sreći, ljubavi i zdravlju kao osnovnim maksimama života i življenja, uključujući veru i neizmernu radost u spoznaji čoveka, boga i prirode. Datira od pre 10 000 godina pre n.e. od momenta prvog uzgoja zrna. Veće i značajnije civilizacije u isoriji čovečanstva su koristile 50 – 80 % žitarica u svojoj svakodnevnoj ishrani (stari Egipta, Maje, Inke, Asteci, Daleki i Srednji istok). Ideju je na zapad preneo Gryes Oksawa (Žorž Ošuva-Ošava) ili Nyoiti Sakvrazawa 1893 – 1966. kao i akupunkturu, aiki – do, aranžiranje cveća, jogu, zen. Makrobiotika je u suštini nauka o principu jedinstva, koja se primenjuje u svakodnevnom životu. Obogaćuje i stvara život bez bolesti, mržnje, ljutnje i pojačava smisao za kreativnost u vlastitom životu. Predstavljamo Vam put u kome mi sami odlučujemo, ostvarujemo i praktikujemo, kad osetimo da ne postoje granice u saznanju, veri i ljubavi. Tu počinje novi život, oslobađanje, tj. makrobiotika. (http://www.sanctuaryhouse.biz/assets/534918_jing_jang_1.jpg) Po definiciji Makrobiotickog Instituta u Nisu. Naslov: Odg: Makrobiotika Poruka od: ZenTale Mart 09, 2009, 15:43:54 SAN KAO SVRHA I BESKONACNOST Stav i odnos prema životu koji okrivljuje druge pre nego što se učini bilo šta drugo, stvara AROGANCIJU - bolest modernog čovečanstva. Zato svrha dobre ishrane nije da izleči simptome bolesti već da na nivou svesti i rasudjivanja, izleči ovu ISKLJUČIVOST. Pre nego što se promenite ne treba da okrivite drugog za svoje stanje. Ako ste patili od strane drugih to je zbog toga što ste sebe oslabili. Čak ne treba kriviti ni svoje roditelje, pošto ste Vi odlučili i zaslužili da stvore vaše telo. Poštovanje prema njima je prvi uslov da postanete srećni i slobodni - Biblijski izvod: "..Poštujte roditelje svoje da Vas Bog poživi". Strah koji je uzrok isključivosti, proizvod je generacija stasalih na neurednoj ishrani. Znači da ako je vaša ishrana neuravnotežena, kako će onda vas pogled na život biti uravnotežen? Ako se načinom ishrane jangiziramo, plašićemo se rivalstva i moći jang), dok se jin ljudi plaše saveta žena, ideja i religije. Ponovnim obrazovanjem, možemo se osloboditi, i to bez institucija i nauke, isključivosti. Vezivanjem ograničavajućih ideja, izgubićemo kreativnu sposobnost i prirodnu spontanost rasuđivanja. Setimo se, Isus je tražio od svojih učenika da uzmu pomalo "od Njegovog mesa i krvi da bi načinili Njega delom njih i da bi se uzdigli još više". To je zapravo prava svrha obrazovanja (učenja). Svaki gospodar-učitelj koji svoje učenike ne može da učini višim od sebe samog, je neuspešan. Kada jednom imate pravo iskustvo i ocenite sami sebe, učite iz njega... Kada jedan postane srećan, na globalnom nivou svi su pomalo srećniji a jednostavan način da do toga dođemo je upravo pravilnom ishranom i rasuđivanjem. Stečeno znanje teorije je ograničeno i vremenom promenljivo. Kakav ličan dokaz imate, sem naučnog saznanja, da je Zemlja okrugla? Setimo se da je do vremena Galileja i Kopernika vladalo uverenje da je Zemlja ravna. Baš ovde dolazimo do problema mentaliteta sa Zapada, da TEORIJU POMEŠAMO SA PRINCIPOM. Npr. Anštajnova teorija nije načelo, već hipoteza. Jednog dana će sve hipoteze pasti, a rezultat toga je nova ortodoksija. Hipotetički privremene teorije su u stvari tehnike. Npr. princip demokratije od Loka i Huma je u stvari tehnika odnosno tehnologija, ali ne i načelo. Za istočnjake, načelo je nešto besmrtno i nepromenljivo, nešto što niko ne može da ignoriše, univerzalno, permanentno iznad vremena i prostora. Zapadna naćela su, recimo, tehnologije i tehnike pošto se vremenom menjaju. Šta više, ne postoje ni adekvatne reči da se izraze. Naravno da možemo reći Bog i Božiji zakon, ali ga većina ljudi usvaja kao zakon pod znakom pitanja. Iskreno govoreći, većina ljudi na zapadu ne poznaju VEČNOST. Onda kakvu vrstu života to proizvodi? Velika je razlika između onih koji poznaju večnost i onih koji je ne poznaju. Analizom svaki je detalj promenljiv. Jedan dobar primer je jezik naroda. Engleski jezik je efikasan za potrebe biznisa i površne ljudske odnose, ali nedovoljan za izražavanje naše mentalnosti, emotivnosti,duhovnosti, a još manje mudrosti. Kada supružnici razgovaraju koriste iste reči. Na istoku se jezik žena razlikuje od jezika muškaraca. Na istoku je ženski jezik vrlo šarmantan,uljudan i nežan pa je za ženu vrlo teško da se svađa sa mužem. U japanskom jeziku "O" ili "GO" koristi se za izražavanje poštovanja kao prefiks. Npr. obrok je "GO-HAN -poštovana hrana, pirinač o-kome, kuća o-taku, planina o-jama, voda o-mizu, pupak o-heso. Možemo videti da su drevni narodi odavali poštovanje i najmanjim detaljima. Osećali su čudo prirode i njene procese, čudo ljudi, čudo svega i zato su koristili reči poštovanja i divljenja. Šta god da su videli, iskusili,mislili, uvek su bili zahvalni, uzbuđeni i radoznali. Bili su poput dece. I sam Isus je govorio: "Ako ne postanete poput dece ne možete da udete u kraljevstvo nebesko". Sa ovim čudom-njegovim shvatanjem, ovi narodi su se osećali malim, prolaznim i taštim-bili svesni svojih slabosti. Radi toga su i koristili reči da bi izrazili svo poštovanje i zadovoljstvo ovim visokim principom. Možemo ga i mi razumeti, diviti se i biti srećni ako praktikujemo jednostavan obrazac prirode - ishranom. Originalan tekst Dr.Sase Pavlovica, Makrobioticki Institut u Nisu. Naslov: Odg: Makrobiotika Poruka od: ZenTale Mart 09, 2009, 16:18:16 Ovo je jedan od mojih omiljenih i najvaznijih tekstova iz makrobiotike.
KVALITET KRVI Kvalitet naše krvi je osnova celokupne sreće i nesreće. Ako nam je krv dobra, možemo da stvaramo i da uživamo u životu bez bolesti reakcije u bilo kojoj situaciji bez pribegavanja doktrinama ili disciplini. Ako je loša, naš svet je ograničen i vodi nas prema fizičkoj i mentalnoj bolesti. Svaka sićušna krvna ćelija ima jezgro od gvožđa. Kao što znamo, gvožđe se koristi za pravljenje igala u kompasima, pošto je veoma osetljivo na električne struje i lako se magnetizuje. Kada su ove ćelije u dobrom stanju, automatski nam ukazuju na naš pravac, omogućavajući nam da uživamo u najvećoj fleksibinosti i da se adaptiramo na bilo kakvo okruženje ili promenu uslova, dok idemo ka našem najvećem cilju. Jedini tj. osnovni način da sačuvamo kvalitet naše krvi je dobra ishrana, pošto se naše krvne ćelije stvaraju direktno iz onoga što apsorbujemo kroz tanko crevo. Kada vidimo našu dnevnu hranu znamo šta ćemo postati za 2-10 sati. Centar naše fizičke gravitacije smešten je dva prsta ispod našeg pupka, gde su tanka creva. Ako ispružimo ruke iznad glave, ova tačka će ležati tačno na sredini između prstiju na rukama i nožnih prstiju. U mnogim istočnjačkim učenjima ova tačka, različito posmatrana, kao "tandan" ili "hara", isticana je kao veoma važna. Većina modernih stručnajka veruje da se krv stvara u koštanoj srži, iako se neki ne slažu i daju dokaze da dolazi sa drugih mesta. Zapravo, prema hipotezi o kojoj u nastavku diskutujemo i jedni i drugi su u pravu. Evo odakle potiče ova zabuna. U testovima koji su sprovedeni da se odredi mesto stvaranja krvnih zrnaca korišćeni su su subjekti koji su neko vreme postili. Kada postimo naša krv u nemogućnosti da obezbedi sveže zalihe globulina iz hrane, počinje da zadire u zalihe koje se čuvaju u celom telu. Stoga, ako pogledamo u koštanu srž i organe osobe koja posti, velika je mogućnost da ćemo videti da iz njih izlaze crvene krvne ćelije. Nedavno su dva japanska doktora, Čisima i Morišita, ispitivali subjekte koji nisu postili i otkrili da crvene krvne ćelije idu u organe i odlaze direktno u tkivo organa. Uobičajena medicinska teorija je da se rast ćelija vrši deobom ćelija, jedna ćelija jetre podelila se u dve. Razlog ove terapije je što su eksperimenti uvek vršeni u veštačkim uslovima, u epruvetama, sa posebnim okruženjem, što prouzrokuje neuobičajene reakcije. Prema ovoj hipotezi, dakle hrana se menja u krv, a krv se menja u organe, koji za uzvrat rastvaraju hranu i čiste krv. Ako je krv čista i zdrava, može da putuje u bilo koji deo tela i da odstranjuje otpadne proizvode i oksigenska tkiva brzo i efikasno. Ako smo zaista zdravi, imaćemo energiju i izdržljivost i biće nam potrebno malo sna. Organ koji konzumira najveću količinu krvi je mozak; ako je dobro očišćen i oživljen, možemo da mislimo, da se prilagođavamo i da svakog trenutka ponovo otkrivamo naš život. Naš krvotok je naša reka života, ali za većinu nas je to po malo septična reka, po malo zagađena i zapušena. Naša crvena krvna zrnca su jinizirana šećerom, hemikalijama i lekovima – što nas zbunjuje i nismo sigurni u naš pravac. Ako bismo sledili taj put transformacije, od hrane do naših ćelija, prvi korak bi bio varenje. Ono počinje još u loncu ili tiganju u kome pripremamo hranu. Niže životinje, kao što su puževi, često gutaju hranu, dok više životinje počinju da žvaću. Žvakanje pomaže varenju da se odvija lakše, razmišljanje postaje jasno i unapređuje evoluciju u pravcu sreće. Mi idemo još dalje, pa varenje započinjemo još dok je hrana van našeg tela.Otkriće kuvanja omogućilo je čovečanstvu da razvije senzitivne sposobnosti osećanja i razmišljanja. Pljuvačka je alkaloid (jang) i glavni faktor pri varenju ugljenih hidrata. Proteini se vare uglavnom u želucu, a masti u crevima. Pošto se žitarice dobro svare u ustima, važno je da se dobro sažvaću. Jangizirane žvakanjem i uticajem pljuvačke, mogu da se kreću dalje, u želudac. Pošto su jang, privlače stomačne kiseline (jin) koje ih dalje razlažu. Preporučuje se da se obrok započne najviše jang hranom i da se ide prema najviše jin hrani; drugačije ovi sokovi ne mogu da izađu i varenje će biti otežano i sporo. Na kraju hrana dolazi do tankih creva u obliku homogene tečnosti koja je spremna da bude apsorbovana u krvotok. Tanka creva su džungla, šuma vlasi, sa milionima bakterija i virusa koji podstiču transmutaciju jedući hranu, menjajući njen kvalitet svojim enzimima i ispuštajući je. Hrana životinjskog porekla i jake kiseline (šećer, medikamenti, hemijski tretirana hrana) ubijaju ove bakterije što prouzrokuje loše varenje. ’’Miso’’ (pasta fermentisana tri godine) koji je bogat zdravim bakterijama, veoma je koristan u pomaganju i ponovnom stavranju sposobnosti izmene u crevima. Molekuli ove želatinaste hrane vezuju se za krajeve ovih vlasi ili vlakna i bivaju apsorbovane od strane tankog creva. Prema gornjoj hipotezi, dok ovi molekuli putuju uz vlakna, stvaraju karike u lancu nukleina koji konačno dolaze do krvnih kapilara, gde postaju krvne ćelije. Prvo postaju bele krvne ćelije, a kasnije mogu da se promene u crvene krvne ćelije. Prve bele krvne ćelije nazivaju se primarne bele ćelije. Crvena krvna ćelija može ponovo da se promeni u belu ćeliju i u tom slučaju je stvorena sekundarna bela ćelija. Ovaj proces se dešava u kontinuitetu zavisno od našeg unošenja hrane. Bele krvne ćelije su jin, crvene krvne ćelije su jang. Ako uzimamo šećer, crvene ćelije se menjaju u bele; ako uzimamo so, bele ćelije se menjaju u crvene. Leukemija, stanje koje odlikuje višak belih krvnih ćelija, prouzrokovana je šećerom i drugom jin hranom, dok je skorbut, višak crvenih krvnih ćelija, znak za višak janga u organizmu. Možemo videti da je naše telo prelazno stanje između hrane i energije, delikatna mašina za tansmutaciju u kojoj se hlorofil, osnova biljnog života, menja u hemoglobin, osnovu životinjskog sveta. Ovo se pokazuje kroz tarnsmutaciju megnezijuma u gvožđe. MAGNEZIJUM (hlorofil) GVOŽĐE (hemoglobin) biljni svet životinjski svet Magnezijum sakuplja oko sebe lakše elemente kao što su kiseonik, vodonik i azot i formira hlorofil. Gvožđe u sličnom procesu postaje jezgro za hemoglobin. Magnezijum može da se promeni direktno u hemoglobin dodatkom kiseonika; jednostavnim disanjem možemo da sačinjavamo naša tkiva direktno iz biljne hrane. Evo kako se to dešava. Pošto je kiseoniku teško da se kombinuje sa magnezijumom, magnezijum se deli na dva ugljenika. Ugljenik je unutra veoma jang, koji privlači ka sebi mnoge elemenete i ima prilagodljivu spoljašnost, dozvoljavjući ovim elementima da mu se pridruže. Lako je videti zašto je ugljenik najosnovniji gradivni blok svih živih stvorenja. Kombinuje se sa kiseonikom i čini gvožđe. 8 6 29 20 +2C Fe 20 12 56 Na kraju hemoglobin odlazi u svaki deo organizma i menja se u vrstu tkiva koja je potrebna, bilo da je to koštano, masno, nervno ili tkivo organa. Dakle, naša sreća ne zavisi ni od čega drugog, osim naše krvi! Originalan tekst Dr.Saše Pavlovića, Makrobiotički Institut u Nišu. Naslov: Odg: Makrobiotika Poruka od: nikolajica Jun 02, 2009, 00:31:45 preporucjem ovaj sajt svima koji se zanimaju gurmansku makrobiotiku. Pozdrav!
http://www.zdravirecepti.com Naslov: Odg: Makrobiotika Poruka od: nikolajica Jun 02, 2009, 00:34:04 eh, da, samo da dodam, 6 godina sam na makrobitici i pomocu nje sam popravio krvnu sliku - laboratorijske analize su dokaz! Odlicno se osecam i svima preporucujem:)
Naslov: Odg: Makrobiotika Poruka od: ZenTale Jun 03, 2009, 00:36:00 Ja znam, ali ostali neznaju.. Kako god, ako nije išlo, ići će. To će biti stvar opstanka - neće moći nikako drugačije da bude, jer energije uvek teže da se uravnoteže.. :angel:
|