Kovach.rs

Razno => Zdravlje => Temu započeo: honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Septembar 27, 2007, 16:12:15



Naslov: Pitanja
Poruka od: honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Septembar 27, 2007, 16:12:15
Ovde mozete postaviti bilo koje pitanje vezano za zdravlje, pravilnu ishranu ili bilo koju vasu nedoumicu koju cemo pokusati da resimo...


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: Mareee Septembar 28, 2007, 16:19:35
Da li je zdravo da trudnica nakon obroka (rucka) popije 1 dl crnog vina zbog krvotoka ?


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Septembar 29, 2007, 19:05:39
Bilo bi pametno alkoholna pića ne unositi u organizam. Alkohol povećava kalorije, a da pritom nema nikakvu hranljivu vrednost.
Duvan i alkohol zamenite čistim vazduhom. Provodite vreme napolju koliko je god moguće više. Prostorije u kojima živite ili radite moraju biti dobro provetrene.
Bolje jedite cveklu, slicne namirnice...


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: alice in velvet Jul 16, 2008, 11:54:41
eee imam ja (još) jedno pitanje....
kakva je namirnica jogurt??
ja je baš volim i često konzumiram....i čula sam da je (navodno) bolji od mlijeka.....pa eto da vidim šta eksperti misle.....(ponovo) Zen???? Micky??
Prosvjetlite me malo ;D


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Jul 16, 2008, 15:49:00
Ja cu da krenem, a Zen neka nastavi... ;) on ce biti protiv mlecnog jogurta odmah da ti kazem ;)
Jogrut je mlecni proizvod koji se dobija fermentacijom mleka uz pomoc bakterija ( Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus ). Delovanjem tih bakterija mlecni secer ( laktoza - koja je veoma losa po moj zeludac ( stvara mi gorcinu )  ) se pretvara mlecnu kiselinu. Sojin jogurt naravno sadrzi sojino mleko ali vecina ljudi koristi mlecne jogurte. Jogurt sadrzi mnogo mlecnih belancevina - proteina, a utvrdjeno je da neke bakterije iz jogurta pak stvarajuci kiselinu unistavaju neke druge bakterije koje su stetne! ;)

Opet kazem, ni u cemu ne valja preterivati ! Umerenost je kljuc! ;)


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: ZenTale Jul 17, 2008, 14:11:06
Kako je Micki već rekla, ja sam generalno protiv jogurta, tačnije makrobiotika je protiv, a sve što preporučim, ja najpre proverim lično na sebi i posmatram druge ljude iz aspekta ovih principa i saznanja. I do sada se potvrdilo da je to ovako:
Gotovo svaki proizvod, tj. hrana, koja u sebi ima sastojke koji su proizvod fermentacije, ili imaju "korisne" bakterije, u želudcu zahtevaju puno više resursa da bi se svarili. Jednom rečju takva vrsta hrane je pre svega - teško varljiva, u želudcu stvara osećaj težine, što je, praktično, sasvim suprotno od onoga kako se te namirnice reklamiraju i kakvo je uvreženo mišljenje.
Morali bi da odvojimo "korisnost" određenih bakterija od težine kojom se te namirnice vare - bakterije jesu korisne ali to nije jedini način za njihovo "aktiviranje" u telu, i zato imamo nuspojave, najpre kroz teško, tj. loše varenje. Može biti koristan ali i štetan čak i više.
Kefir je recimo, daleko najčuveniji "jogurt" i dokazano je da su narodi koji su ga koristili imali veoma dug i zdrav život. Međutim, u to posmatranje naravno, nisu ubačeni klima i uslovi života, a to je puno važno - naime, radi se o ekološki najčistijim predelima na planeti, pa se iz tog ugla vidi sasvim nešto drugo.. Ne bih da davim sa medicinskim izrazima i pojmovima, mislim da je uvek bolje "narodski" objasniti stvar.
Kalcijum iz mlečnih proizvoda je prilično "nekooperativan" kada se dođe do lečenja određenih malignih tkiva,  i telo nema koristi od zaliha kalcijuma stvorenih upotrebom životinjskih namirnica. To Vam mogu potvrditi gotovo svi lekari koji imaju dovoljno iskustva u lečenju makrobiotikom ili nekim sličnim holističkim sistemom.
Opet napominjem, to je stanovište makrobiotike, koja je kod nas zvanično uvedena u zdravstveni sistem, jer se pokazala i dokazala kao efikasan sistem medicinske pomoći. Postoji hiljadama godina i potvrđen je nebrojeno puta.
Treba imati u vidu, samo, da je i kod njega potrebna velika stručnost, barem kad je u pitanju lečenje, a posebno teških bolesti. Postoje nivoi znanja, savetnički-uopšten i lekarski-specifičan.

Jogurt, iako na prvi ukus stvara osećaj svežine, zbog toga što je hladan i kiseo, u telu stvara umor koji se vrlo brzo pojavi, nakon uzimanja. Proverite to i sami na taj način što neko vreme nećete piti jogurt, da organizam malo "zaboravi" na tu naviku i da bude "čistiji" da percipira njegovo dejstvo, a zatim posle recimo 10-tak dana probajte opet..
Većina ljudi koji je ovo istraživala, svojim iskustvom su i potvrdili ove činjenice.
Jogurt nikako ne bi smeo da bude svakodnevna hrana. Posebno što se koristi na početku dana, kad nam je najviše energije i potrebno - a on nas "ubije" u startu, kao i zato što se kombinuje sa pecivima od belog brašna, margarina i rafinisanog ulja, i kao takav on "zacementira" želudac - varenje se uspori i svede na minimum, a materije koje su unete ionako nisu korisne, čak i štetne u tom obliku i u toj kombinaciji.
Korištenje ove namirnice se vrlo lako dijagnostira kod iskusnijih stručnjaka, jer lice i ten imaju neko specifično belilo. Ja lično sam ga, samo sa jedne slike, bio u stanju da prepoznam čak i kod nekih od naših, sa foruma. Nakon saopštavanja i njihovog napuštanja ove loše ishrane, dešavale su se dramatične pozitivne promene. Eto, proverite i sami, pa javite da li je to tako, i pridružite se velikom broju onih koji su shvatili..
Jogurt je u makrobiotičkoj nomenklaturi, extremni jin-voden, beo, hladan, kiseo/jin svojstva). Voda se recimo nikada ne zadržava u svom obliku već pokušava da se "proširi", hladnoća hladi želudac i uništava varenje, kiselina se "potire" sa kiselinama koje se prirodno luče u želudcu i opet usporava varenje, dakle sve ovo vodi do extrenog širenja, pa je tako jogurt jedan od faktora gojaznosti, celulita i ostalog.

Ako pak ovo nije baš sasvim zadovoljavajuće objašnjenje, stavićemo i neke hemijske i medicinske termine, objašnjenja i činjenice.

Da se vratim na Mickino objašnjenje, kalcijum iz sojinog jogurta je daleko "kvalitetniji" i s obzirom da dolazi od biljke, daleko manje štetan, tako da se može preporučiti njegovo minimalno korišćenje i pored toga što je reč o proizvodu fermentacije.

Varenje i metabolički procesi su suština i središte "operativne" inteligencije u telu.
Sposobnost tela da sve unete supstance obradi, svari, neutrališe štetnost pojedinih i stvori hranu za sve ćelije i tkiva u telu je od najvećeg značaja za zdravlje.


Svi telesni problemi nastaju onda kada se metabolizam počne "kvariti"..
Zato namirnice koje dovode do toga generalno ne spadaju u "zdrave".


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: ViTeZ_KoJa :) Februar 08, 2009, 23:08:11
da li jugort najbolje trezni ili je to velika laz?


Naslov: Odg: Pitanja
Poruka od: honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Februar 09, 2009, 15:49:19
da li jugort najbolje trezni ili je to velika laz?
Najbolje trezni so i voda ;D iz iskustva kazem :) mada sve zavisi od osobe do osobe, nekome prija da se ispava, nekome prija kafa, ali i najtezi slucajevi se resavaju uz so i vodu! :)


2: fopen(/mnt/volume-cache/kovach/79475c54fee36582e11a147d46c4e774.cache): failed to open stream: No space left on device
Datoteka: /home/kovach/sites/kovach.rs/current/index.php
Linija: 992