za vasu informaciju svestenik dobija 30 posto od svih tih para ne bitno da l' za krstenje ili ostalo..od toga daje 10 posto pomocniku...ostalo sve ide u razne svrhe...eto to vam je ako gledate materijalno a ja ne vidim drugi razlog sem tog da se ne veruje u crkvu..
Oma da ti kazem da to nije tacno... ALI niposto!!! Otac moje najbolje drugarice je svestenik, imam jako, jako dobre prijatelje svestenike, i svi su oni i dobri ljudi prvenstveno, ali i realni i sta su mi sve pricali bolje da ne kazem... A da ne pricam o licnim iskustvima sa raznim popovima...
Svestenicki posao je kao i svaki drugi, oni dobijaju platu za to, imaju radno vreme, imaju svoje obaveze...
SPC je propisala cenovnik u kome su navedene maximalne cene za osvecenje vodice, krstenja... Na svesteniku je da kaze daj sta das, a ne da mi prvo udje u kucu pita da li imam novac da mu dam pa tek onda da mi sveti vodicu... Ili da mi za svecenje vodice trazi ne znam 500-600 i vise dinara...
U mom selu kad nismo imali para i jaja smo mu davala pa je svestenik bio zadovoljan...
A u koje razne svrhe ide molim te? Pola crkava koje sam posetila jedva stoji i preti da se srusi, a svestenici imaju po tri-cetiri kuce... Kola za sve prilike i slicno...
Naravno ne kaze se za dzabe ima gi razni
tako da moja nadanja su takva da su ovakvi svestenici u manjini... njima na dusu... A da ipak oni dobri opstaju...